Presentatie van mensen en activiteiten van de Wijk

Tijdens het bezoek van Duco Stuurman, de directeur sociaal domein van de Gemeente Amsterdam, hebben 15 bewoners en 10 professionals een interessante en fascinerende presentatie georganiseerd. Het onderwerp dat gepresenteerd werd: Hoe veranderen we de wijk met elkaar. Dit met als doel om de aanwezigen te informeren en inspireren hoe bewoners de wijk op een positieve manier kunnen veranderen.

Voor veel bewoners is het huis van de wijk ‘t Blommetje een plek waar zij mensen ontmoeten binnen de wijk. Zij maken door middel van deze locatie een begin met het leren kennen van andere bewoners. Door de kennismaking met andere bewoners worden zij en geïnspireerd om eigen talenten te ontdekken en in te zetten. Dit heeft als gevolg dat de bewoners gestimuleerd worden om activiteiten te ondernemen voor andere bewoners uit de buurt. Dit zijn activiteiten die hen aanspreken en waar zij positieve energie van krijgen. Zo zijn de volgende voorbeelden van georganiseerde activiteiten door bewoners tijdens de presentatie naar voren gekomen en toegelicht: het starten van een Eetgroep, Sport in de wijk, Klussenteam, Crea, Tegen eenzaamheid, Huiswerkbegeleiding, Kinderactiviteiten, Mantelzorg, Schone wijk, Ontspanning..

Graag vertellen deze bewoners over hun leven, over de tegenslagen en hoe ze zich eruit geknokt hebben. Niettemin vertellen zij hoe zij andere in de wijk hebben gesteund en geïnspireerd. Dit zijn verhalen, die beter dan welk argument ook, de kracht van ’t Blommetje illustreren en de veranderingen binnen de wijk laten zien.

De gespreksleider van de dag sloot de ochtend af met de volgende uitspraak:

“Om de wijk te veranderen hebben we elkaar nodig. Onze samenwerking wordt versterkt door gelijkwaardig, behulpzaam en dienstbaar met elkaar om te gaan.”

De heer Stuurman vertelde dat hij onder de indruk was over het feit dat er een kleine locatie zoveel voor de wijk doet. Laat je door de verhalen van de bewoners inspireren als je beleid maakt en plannen bedenkt voor het ontwikkelen van een betere buurt.