Soep op het Sierplein op 5 mei

Het was koud maar vooral heel knus. Met een warm gevoel kijken de organisatoren terug op deze zeer geslaagde eerste Vrijheidsmaaltijd op het Sierplein. Na lang wikken en wegen besloot de leefgemeenschap Slotervaart Zuid dat er toch buiten gegeten zou worden. Dan is het meer zichtbaar en kunnen spontane winkelaars makkelijker aanschuiven, maar bovenal blijft er zicht op het herdenkingsmonument waar de avond ervoor prachtige bloemen en ontroerende gedichten van kinderen was neergelegd. Doel van deze eerste Soep Songs en Slingers was voor de leefgemeenschap het kennis maken met hun nieuwe buren en samen 5 mei vieren met kunst, eten en muziek.

Om 17.00 uur konden kinderen mooie tekeningen maken die vervolgens met knijpers werden vast gezet aan touwen die de tafels via de bomen met elkaar verbonden. Naast tekeningen maken op papier werden er ook prachtige kunstwerken op de stoep gekrijt en konden kinderen meezingen of zelf muziek maken. Langzamerhand vulde dit deel van het plein zich met buurtbewoners die graag een kopje soep met elkaar wilden nuttigen. Op de tafels lagen prachtige tafelkleden bedrukt met de vrijheidskrant van 1945, stonden vazen met tulpen, schalen met tomaten en fruit en wel 3 soorten soep, houmous en brood. Uiteindelijk waren er rond de 120 buren die elkaar op deze manier beter hebben leren kennen.

Hoe koud het ook werd, de reacties waren hartverwarmend. Zo bekommerden een aantal meiden zich om de daklozenkrantverkoper bij de Dirk door hem naast een stoel ook soep met brood te brengen. Hele gezinnen kwamen speciaal hier om nieuwe buren te leren kennen, anderen schoven spontaan aan en genoten van de sfeer en raakten in gesprek met buren die zij anders nooit zouden spreken. Op de achtergrond klonk muziek en kindergelach. Wat een mooie manier om 5 mei hier zo te vieren. Leefgemeenschap Slotervaart Zuid, bedankt voor het meer dan geslaagde initiatief. Wij hebben het met veel plezier ondersteunt.

Yvonne Liefhebber, Huis van de Wijk Slotervaart Zuid

Hieronder een impressie van de dag: