Aftrap “ week tegen eenzaamheid ” in het hvdw ‘t Blommetje

Veel mensen ervaren weerstand om Eenzaamheid bij de buurt bespreekbaar te maken. Zij zijn bang om verantwoordelijk te voelen voor de oplossing.

Combiwel en de Vrijwilligersacademie Amsterdam organiseerden op 27 september voor de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid een masterclass Eenzaamheid bij Jongeren.

We spraken over wat eenzaamheid nu is, over de goede en slechte kanten van sociale media, over verschillende soorten eenzaamheid, over oorzaken en gevolgen van eenzaamheid, maar ook over wat we er nu aan kunnen doen. En dat bleek moeilijk. Niet onmogelijk, maar wel moeilijk.

“Ze weten helemaal niet dat ze zich eenzaam voelen.”

Een opmerking van één van de jongeren. Sommige jongeren zullen gevoelens van eenzaamheid goed herkennen, maar anderen misschien niet. Daar kunnen campagnes en de media een belangrijke rol spelen. Juiste informatie kan breed verspreid worden, aangevuld met getuigenissen van jongeren die zich eenzaam voelen of hebben gevoeld. Andere jongeren herkennen zich hier dan misschien in. En het maakt het thema meer bespreekbaar. In mijn ogen een essentiële eerste stap.